Geplaatst op

Zeven tips om bewuster op te voeden

bewust opvoeden

Zeven tips om bewuster op te voeden.

Opvoeden, iedereen heeft er zo zijn eigen ideeën over, maar wanneer doe je het nu goed.
Ik denk dat het belangrijk is om van een aantal dingen bewust te zijn.

  • Dat je als ouders altijd probeert te doen wat jij denkt dat goed is met de kennis die je hebt. Dus val jezelf niet af als het niet lukt. Opvoeden is een uitdaging en dat zal het blijven, omdat ieder kind weer anders is en er geen duidelijke eenzijdige aanpak is.

 

  • Een kind is een spiegel en kan feilloos alles aanvoelen, bijvoorbeeld als je spanningen en/of stress ervaart. Een kind voelt dus ook aan of jij goed voor jezelf zorgt. Vraag jezelf eens af wat voor voorbeeld wil ik zijn en wat laat ik nu zien aan mijn kind? En wat herken ik van mijn kind in mijzelf? Positief en negatief. En wat wil ik daarmee?

 

  • Dat je als ouder al heel snel een verwachting of blauwdruk op je kind achter laat. Bijvoorbeeld dat je graag wilt dat je kind dezelfde hobby als jou gaat doen, omdat het jou zoveel goed heeft gedaan in je leven. Laat een kind zoveel mogelijk vrij van jou verwachtingen en gevoelens. Laat het kind zijn eigen keuzes maken. Blijf je kind zien zoals hij/zij is en maak het geen projectie van jezelf.

 

  • Een kind weet heel goed wat het wel of niet kan, hoe klein hij of zij ook is. Laat een kind ontdekken en spelenderwijs leren, op zijn of haar tempo. Laat het zelf vallen en opstaan en roep niet te snel: Kijk uit! Dadelijk val je! Want zo creëer je angsten bij je kind en durft het dadelijk niet meer zijn stapjes te zetten en op ontdekking uit te gaan, uit angst om te vallen of het niet te kunnen. Probeer jou angsten niet op je kind over te brengen.

 

  • Stimuleer je kind dingen zelf te doen, maar forceer niets. Ga naast je kind staan als het kind jou nodig heeft. Bewandel samen die weg die hij/zij nog niet alleen durft te bewandelen. Benoem naar hem of haar: ik weet dat je het kan, maar als jij het nog samen wil doen dan doen we dat. Biedt hem die veiligheid en laat hem succeservaring opdoen, zodat hij de volgende keer het pad wel alleen durft te bewandelen. En laat los wanneer hij of zij het alleen kan. Leer je kind vallen, opstaan en weer doorgaan.

 

  • Een kind is niet zielig. Het heeft duidelijkheid, grenzen en soms een consequentie nodig. Zoek naar de balans in het hem of haar willen horen, tegemoet komen en je eigen grenzen. Jij blijft tenslotte de ouder en daar heeft een kind naar te luisteren. Dit zal hij of zij niet altijd fijn vinden, misschien wel (extreem) boos worden, maar dat mag er zijn en is een logisch gevolg van. Leer het kind daar mee omgaan, maar blijf duidelijk, consequent en bij jezelf.
   Ja moeders, het is moeilijk, maar echt noodzakelijk!

 

  • Deel je emoties met je kind en laat het zijn of haar emoties uiten. Laat zien dat het boos of verdrietig mag zijn, benoem waarom en bespreek hoe ermee om gegaan kan worden. Dan begrijpt je kind jou en leert emoties herkennen, ze toe te laten en er mee om te gaan. We zijn allemaal mens en ook de minder fijner emoties horen bij het leven. Het zal je kind leren om zich in te leven in zijn eigen emoties en die van een ander en er om een goede manier mee om te gaan.

 

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer handvatten in meer opvoeden vanuit gevoel en meer inzichten krijgen in hoe je omgaat bepaalde gedragingen van je kind.
Maar ook waarom bepaalde gedragingen van jou kind jou zo emotioneel kunnen raken, waardoor je soms de controle over jezelf en de verbinding met je kind kwijtraakt, schroom dan niet en neem contact met ons op!