Geplaatst op

Hoe het onderwijs anders kan

onderwijs

Een blik op het onderwijs

“Waarom mag ik daar waar ik goed in ben niet extra leren en daar in groeien, in plaats van doen wat ik toch niet goed kan? Daar wordt ik alleen maar onzekerder van.”

Een goede vraag om over na te denken.

Op school moeten kinderen de hele dag leren, ze horen stil te zijn, zich aan te passen en zich te gedragen zoals het ‘hoort’. Zoals iedereen het doet.
Zijn we eigenlijk wel in staat om 6 uur per dag informatie in ons op te nemen?

Structuur en regels staan voorop, om iedereen zo goed mogelijk te laten presteren. Want dat is het doel: Presteren, het liefst zo goed en zo vroeg mogelijk. In groep 1 wordt door een citotoets al bepaald of ze matig, gemiddeld of goed presteren.

En fouten maken, dat mag al helemaal niet, dat wordt gestraft met een punt minder bij je proefwerk.
Maar van fouten maken leren we en worden we toch juist wijzer? Als we het opnieuw mogen doen en het lukt wel, zijn we trots en krijgen we uiteindelijk meer zelfvertrouwen!

Fouten maken mag en zou juist een punt extra op moeten leveren!

In mijn wereld zouden kinderen op school weten hoe ze liefdevol met elkaar omgaan. Tonen ze respect voor elkaar en elkaars grenzen.
Ze luisteren naar elkaar. Zodat de (gevoelige) kinderen geen weerbaarheidstraining meer hoeven volgen, waarin ze leren ‘zich anders voor te doen en harder worden’, maar gewoon zichzelf kunnen blijven.

Zou meditatie of yoga een vak zijn, zodat kinderen weten hoe ze kunnen ontspannen, omgaan met gevoelens en voorkomen dat ze stress opbouwen. En wat ze kunnen doen als stress of spanningen toch de kop opsteken. Het helpt zelfs hun concentratie te vergroten.

Kinderen zouden weten hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Ze  genieten en maken plezier. Maar ze weten ook hoe ze op een positieve manier met tegenslagen om kunnen gaan en er sterker uit kunnen komen. Ze leren door te vallen en weer op te staan. Want ook dat hoort bij het leven.

Leerkrachten geven les met heel hun hart en genieten van het werk wat ze doen, omdat ze de kinderen kunnen geven wat ze echt nodig hebben.

Spelenderwijs mogen ontwikkelen, op zijn of haar eigen tempo. Het kind staat centraal.
Er is volop ruimte voor het ontdekken en laten stromen van de eigenheid, nieuwsgierigheid en creativiteit van het kind en de leerkracht.

Onderwijs gericht op het kind bestaat echt! In Finland en Noorwegen laten ze dat zien.
Zelfs in Nederland worden op enkele scholen al lessen in ‘Geluk’ gegeven.
Hoe mooi zou het zijn als dit op alle scholen wordt gedaan!

Leraren staken voor beter salaris, mogen wij staken voor passend onderwijs!?