Geplaatst op

De 6 sleutels van een gelukkig leven

Gelukkig leven

Leef je eigen leven, de oplossing!

Een manier van leven waarbij jij je eigen leven creëert en keuzes maakt die goed zijn voor jou. Je hebt de regie over jou leven in eigen handen!
Het is een proces van bewustwording, wat vanzelf gaat lopen als je de intentie hebt om je eigen “mooiste” leven te gaan leven.
Aan de hand van zes sleutels loop jij daarheen. Het is de oplossing voor een liefdevoller en een gelukkiger leven.

Het betekent dat je in liefde kan zijn met jezelf (zelf-liefde), dat jij weet wie jij bent en hoe jij in elkaar zit (zelfkennis), dat je uitgaat van het goede van de ander en openstaat voor wat ze je te brengen hebben (verbinding), dat jij de consequenties draagt voor de keuzes die je maakt en de dingen die je doet (verantwoording), dat je tevreden bent met wat je hebt en wat is (eenvoud) en weet dat alles op het juiste moment op je pad komt (vertrouwen).

Het punt waarop je je leven vanuit Liefde gaat leven, ontstaat vaak vanzelf. En je gaat door verschillende fases. Je kunt het niet beheersen. Het is een proces van bewustwording wat stapsgewijs verloopt, om het tempo dat jij het bij kan houden.

De fases van het bewustwordingsproces

Ontwaken

Het begin kan ontstaan door verschillende aspecten. Het kan zijn dat je gevoelens van ontevredenheid gaat ervaren, dat je gevoel hebt dat je leven nog niet af is, dat er iets ontbreekt, dat je eigenlijk voelt dat er iets anders op je ligt te wachten. Dat je nog iets wil of mag betekenen voor anderen en of de wereld.
Of er gebeurt iets in je leven, je wordt ziek, je krijgt een ongeluk of krijgt lichamelijk klachten, waardoor je letterlijk stil gezet wordt en geconfronteerd wordt met allerlei gevoelens van jezelf.
Ik noem dit proces ontwaken.

Op zoek…

Het volgende is dat je op zoek gaat. Op zoek naar datgene wat jou weer invulling geeft in je leven, waar je energie van krijgt, waar je hart een sprongetje van gaat maken, de weg naar jezelf, dat wat je mist, dat wat je weer beter maakt, vervulling, dat wat je rust en acceptatie geeft. Je volgt vaak een cursus of opleiding die jou de handvaten biedt die je nodig hebt om te vinden waar je naar op zoek was.

Yes, gevonden!

Dan denk je dat je het gevonden hebt, je hebt energie voor 10, je stuitert en je hebt het gevoel dat je thuis gekomen bent. Dat je eindelijk weet wie je bent en wat je te doen hebt op aarde.
En dan mag je het gaan doen, het gaan toepassen in je leven. En dat is vaak moeilijker dan we denken.

Met vallen en opstaan verder

Het gaat met vallen en opstaan. Dit omdat oude patronen en overtuigingen niet zomaar in eens opgelost zijn. Dat gaat in fases. Ze steken met regelmaat weer de kop op als ze getriggerd worden door iets wat een ander doet of zegt. Soms voelen we weer zwaarte, nemen de negatieve gedachten weer de overhand of gaan twijfelen aan onszelf. Maar je herkent het! En dat is de eerste stap naar verandering.

De volgende stap is om anders te gaan handelen dan je voorheen deed. En daar zit de uitdaging. Je valt en staat op, tot het moment dat het jou lukt om jou gedrag om te buigen. En geef niet op, want het gaat je lukken!

Er komt altijd weer een moment dat er iets of iemand je leven binnen wandelt die jou weer overeind haalt en in je kracht zet, je aanmoedigt door te gaan, te blijven vertrouwen en het beste uit jezelf te halen.
Of je krijgt inzichten, waardoor er weer een kwartje valt, je om jezelf lacht en je de draad weer oppakt. Je voelt de fijne energie weer en je gelooft weer in jezelf. Dus chroom ook niet om hulp te vragen, als je het zelf even niet ziet!

We reageren vaak vanuit oude pijnstukken die we in ons lichaam vast hebben gezet in plaats van verwerkt. Er zijn verschillende ego-poppetjes van waaruit je kan reageren. Onder andere je gekwetste Kind, je onzeker IK, of je reageert als Overheerser. En dat zijn overlevings- of beschermingsmechanismes die jij ooit in je leven nodig hebt gehad, maar nu los mag laten. Want dat ben jij niet meer.
Jij bent nu JIJ en hebt de keuze om het anders te gaan doen! En dat mag met vallen en opstaan. Wees lief voor jezelf!

Einde…?

Een einde zal er niet zijn. Je zult blijven groeien en ontwikkelen. Er zal wel een moment in je leven komen dat je helemaal kan zijn met wat er is en je je leven zo vorm hebt gegeven dat je balans en ontspanning hebt gevonden. Je doet wat je leuk vindt en ondertussen geniet je van het leven. Je vertrouwt op wat zich aandient in het leven. Je accepteert dat wat er is en jezelf volledig. Je bent liefde gaan voelen voor alles en iedereen om je heen. Je leeft jou gelukkig leven!

De 6 sleutels om je eigen “mooiste” leven te leven

Zelf-liefde

Onder zelf-liefde wordt verstaan dat je liefde voelt voor jezelf en deze kunt laten stromen naar jezelf.
Dat je goed voor jezelf zorgt. Jezelf geeft wat je nodig hebt om je fijn te voelen.
Dat jij jezelf belangrijk genoeg vindt om jezelf op de eerste plek te zetten en dat je dat doet waar jij gelukkig van wordt, waar je hart van overstroomt.
Want als jou kopje vol zit en overstroomt, dan kan je pas geven aan de ander. Als jij jezelf voorbij loopt en overloopt van de stress en spanningen, ben je waarschijnlijk niet gelukkig en kan je er niet voor een ander of jezelf zijn.

Dus als we leren hoe we goed voor onszelf zorgen en wat we daarvoor nodig hebben, zouden we meer geluk ervaren en meer kunnen genieten van het leven.

Zelfkennis

Om goed voor jezelf te zorgen en weten wat je nodig hebt, is zelfkennis nodig. Weten hoe je in elkaar zit, waarom je bepaalde gedragingen laat zien en patronen in je leven terug blijven komen.
Soms wil je wel, maar lukt het je gewoon weg niet.
Het is belangrijk om naar binnen te keren, te gaan kijken naar je innerlijke wereld en je energiesysteem. Hoe werkt deze en hoe kan ik deze op een positieve manier inzetten in mijn leven.

Iedereen maakt positieve en negatieve dingen mee in het leven en slaat dit op in zijn lichaam en energiesysteem. En beide keren wel eens terug in je leven. Dat je ineens een geluksgevoel hebt en terug denkt aan iets fijn in je leven. Maar het kan ook gebeuren dat iemand een oud pijnstuk aanraakt in jou en je weer dat kleine kind wordt van toen en zo gaat reageren.
Thema’s die vaak spelen zijn onzekerheid, niet gezien of gehoord voelen, afwijzing, gevoel hebben dat je de les gelezen wordt, je niet goed genoeg voelen, het gevoel dat je het niet goed doen, waardoor je in de weerstand gaat of jezelf terugtrekt.

Als je kennis hebt van jou patronen, zal je ze eerder herkennen en er makkelijker mee om kunnen gaan, het accepteren of ze ombuigen. Dus zal je met meer lichtheid en gemak door je leven wandelen.

Verbinding

Wanneer je in contact gaat met een ander, dat jou aandacht ook echt bij de ander is. Dat je in verbinding bent met de ander en jezelf. Dat je in het nu aanwezig bent, vanuit oprechte interesse in de ander op een open manier kan en wil ontvangen wat de ander zegt. Zonder oordeel en al te weten wat de ander gaat zeggen. Ga altijd met de ander in verbinding met de wetenschap dat de ander jouw iets nuttigs en zinnigs te vertellen heeft.

De gun factor is belangrijk. Gun elkaar het allerbeste van de wereld, toon waardering en haal het beste in elkaar naar boven. Er is genoeg voor iedereen. We zijn er voor elkaar als het nodig is, samen staan we sterk. Je weet dat je op een ander kan rekenen als dat nodig is, waardoor iedereen ruimte voelt om te kunnen zijn en nieuwe stappen te zetten in het leven.

Toon begrip voor de ander zijn pijnpunten en ondersteun de ander om deze te zien en er door heen te komen. Benoem wat je voelt bij jezelf en wat je ziet gebeuren bij de ander. Ik voel me afgewezen, als jij op die toon tegen mij praat. Ik begrijp dat je boos bent omdat ik mijn afspraak niet ben na gekomen. Vaak voelt de ander dan erkenning en begrip, waardoor de verbinding herstelt wordt en het gesprek weer vanuit wederzijdse aandacht voortgezet kan worden.

Ben duidelijk in wat jij wilt en als je iets niet begrijpt, denk dan niet dat de ander het al moet weten of dat het toch logisch is. Maar zeg ik begrijp je niet, kan je het anders uitleggen. Want misschien was de ander wel met zijn of haar gedachten heel ergens anders. Op die manier haal je de ander weer in het hier en nu.

Dat je zonder verwachting van de ander het gesprek aangaat, want dan kan je ook niet gekwetst, teleurgesteld of afgewezen worden. Kom met een open vraag en laat ruimte voor elk antwoord van de ander. Of deze nu wel of niet goed voor jou is, het mag er gewoon zijn.

Erken elkaars behoefte en kijk hoe je ze beide kan voldoen. Maak er geen strijd van over welke behoefte vervuld gaat worden.

Durf terug te komen als een ander wel gelijk had en jij misschien te heftig reageerde. Stel je zelf kwetsbaar op en geef je ongelijk toe.

Als we op deze manier in verbinding gaan met elkaar zouden we elkaar veel meer zien en begrepen voelen.  Er is ruimte voor kwetsbaarheid en zien de worsteling van de ander met zichzelf, waardoor we ook kunnen vergeven en vergeten.
We hoeven de strijd niet meer aan te gaan met de ander, want er is niets meer om over te strijden. Want alles mag er dan zijn en we weten dat we het beste met elkaar voor hebben.

Verantwoordelijkheid

We dragen onze verantwoordelijkheid voor de keuzes die we in het leven maken en wat we doen en zeggen. We denken na over een keuze die we maken. Ook al voelt hij nog zo goed. We zijn ons bewust van wat het voor invloed heeft op onszelf, een ander en het leven wat je leeft. We dragen daar de consequenties voor, of ze nu fijn zijn of niet.
Je mag keuzes maken die goed zijn voor jou, dat moedigen we juist alleen maar aan.
Maar bedenk wel wat die keuzes met een ander doen en hoe je ze kan maken met respect en liefde voor jezelf en de ander.

Wil jij bijvoorbeeld kinderen? Zorg dan ook dat jullie de zorg en aandacht kunnen geven die ze nodig hebben. Dat ze kunnen opgroeien met oprechte aandacht en volledige liefde, vertrouwen en veiligheid.
Sta er beide volledig achter, zodat je er beide de leuke en minder leuke kanten van het opvoeden kunt dragen en beide in balans kunt blijven.

Wil jij een andere keuze maken in je carrière of moet je iets zeggen waarvan je weet dat anderen dat niet fijn gaan vinden, stel je dan eerst voor hoe het zou zijn als iemand het tegen jou zou zeggen en op welke manier jij het fijn vindt om het te ontvangen. Sta dan open voor de ander, ook voor eventuele frustraties. Laat ze hun verhaal doen en geef ze de aandacht die ze nodig hebben en bewaak tegelijkertijd jou grenzen.

Als iedereen zijn verantwoordelijkheid draagt, is er veel meer rust, kunnen we de controle loslaten, want we weten dat de ander doet wat hij of zij zegt en de consequenties zal dragen.

Eenvoud

We hoeven niet meer overal heen, overal bij te zijn en alles te hebben wat een ander heeft. Goed is goed. We consumeren niet meer dan wat nodig is en wat ten koste gaat van onze natuur.  Je ben bewust van de functies van moeder aarde, haar natuur en draagt er zorg voor. Materialisme is minder belangrijk.

We hoeven onszelf niet meer te bewijzen aan een ander. We zijn blij zijn met wat we hebben en nemen genoegen met wat er is.
We hebben het vertrouwen dat het leven ons alles zal geven wat we nodig hebben. Er is genoeg voor iedereen.

Je geniet van wat er al om je heen is. Van de natuur, die vogels die fluiten, de mensen en kinderen die om je heen zijn. Je hebt innerlijk rust en voelt je tevreden, waardoor je gewoon kunt zijn met jezelf en wat er op dat moment is. Je leeft in het NU.

Vertrouwen

Je weet dat het leven je alles zal geven wat jij nodig hebt. Je hebt het vertrouwen dat jij alles aankunt wat er op jou pad komt.
Daardoor zal je naar het positieve zoeken in elke situatie. Je afvragen hoe je daar komt, wat het je wil vertellen en wat het jou brengt. Want je weet dat iets niet voor niets gebeurt.

Vanuit vertrouwen maak je keuzes en durf je het leven ook echt aan te gaan. Je staat krachtig in het leven en de opvoeding. Je weet dat wat jij voelt klopt en durft te vertrouwen op jou intuïtie en eigen wijsheid!

Je gelooft en vertrouwt erop dat alles mogelijk is. Dat waar een wil is, een weg is!

Hoe de 6 sleutels toe te gaan passen in je leven?  Volg dan een van onze cursussen.

=