Geplaatst op

Hoogsensitief: Wat is het en wat kun jij of je kind ermee

Hoogsensitief

Wat is hoogsensitief?


 • Felle lichten, harde geluiden of sterke geuren kunnen overweldigend voor je zijn.
 • Als je verschillende dingen tegelijk moet doen, raakt je hoofd snel vol.
 • Sommige activiteiten kosten je meer energie dan het eigenlijk zou horen.
 • Je hebt oog voor kleine details en legt snel verbindingen.
 • Je bent gevoelig voor de stemming van andere mensen.
 • Je hebt het gevoel anders te zijn. 

Dit zijn enkele voorbeelden wat hoogsensitieve personen kunnen ervaren.

Hoogsensitief is een term wat we in de huidige maatschappij steeds vaker horen en om ons heen zien. Hoogsensitief, wordt soms ook wel eens hooggevoelig of HSP (Hoog Sensitief Persoon) genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat 15 tot 20% van de bevolking hoogsensitief is, dat is dus 1 op de 5 à 6 mensen!

Personen die hoogsensitief zijn kunnen emoties of gevoelens intens ervaren. Daarnaast zijn deze personen (enorm) gevoelig voor prikkels. Denk hierbij aan geluiden, licht, zicht, smaak, aanrakingen etc. Maar ook voelen ze spanningen haarfijn aan. Soms kunnen ze zelfs spanningen, gevoelens, emoties of stress van andere mensen of overnemen.

Maar ook zijn deze personen vaak empathisch ingesteld, hebben oog voor details en zijn creatief. Ze hebben problemen snel door en kunnen deze oplossen, omdat ze verbanden sneller zien. Soms lijken ze te beschikken over een 6e zintuig, ze voelen aan wat iemand nodig heeft of wat er gaat gebeuren. Vaak zie je bij hoogsensitieve personen dat ze overlopen van de ideeën en kunnen met gemak diepzinnige gesprekken voeren. Ze kunnen over het algemeen goed luisteren en zijn vaak zorgzaam. Als jij je hoogsensitiviteit kan inzetten als je kracht, dan is het een geweldige eigenschap om te hebben! Je bent dan intuïtief, je weet van nature wat je nodig hebt. Als je naar je gevoel kunt handelen, dus keuzes kan maken die voor jouw gevoel goed zijn, dan voel jij je meestal fijn. En dat is wat we allemaal willen, toch?


Kies met je hart, je verstand is om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.

Maar in de praktijk is het nog niet altijd even makkelijk om keuzes te maken die voor jouw gevoel goed zijn. We hebben bijna altijd met andere mensen te maken, soms hebben onze keuzes weer gevolgen voor die anderen en die zijn niet altijd positief. En ja, als hoogsensitief persoon ben je vaak empathisch ingesteld en toon je compassie voor de ander als die bijvoorbeeld verdrietig is door jou keuze. Dat maakt het maken van keuzes soms moeilijk, als ik uit eigen ervaring mag praten.

Hoogsensitief vanuit de wetenschap

Zoals je leest werkt het van binnen bij een hoogsensitief persoon net wat anders als bij iemand die niet hoogsensitief is. De afgelopen 20 jaar is er ook veel onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit en daaruit blijkt dat de hersenen van personen die hoogsensitief zijn echt anders werken.

Even simpel uitgelegd, een niet hoogsensitief persoon heeft een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. De filter beslist welke informatie er binnenkomt. Deze gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen.

Personen die hoogsensitief zijn hebben deze filter niet of is minder ‘sterk’. De prikkels en informatie komen dus in grotere mate binnen. Dit kunnen de onderzoekers ook zien doordat de hersenen van hoogsensitieve personen onder een MRI-scanner bij sommige opdrachten meer oplichten dan bij personen die niet hoogsensitief zijn. De hersenen van personen die hoogsensitief zijn werken dus bij sommige handelingen echt anders.

Een andere onderzoeker die bezig is geweest met hoogsensitiviteit is Dr. Elaine Aron. Zij wordt door sommigen gezien als de grondlegger van het onderzoek naar hoogsensitiviteit. Dr. Elaine Aron heeft in 1997 ook een boek over geschreven: The Highly Sensitive Person. Tevens was zij ook de eerste die kwam met de termen hoogsensitief en HSP. Zo zijn er meerdere boeken over dit thema. Ga eens naar books.google.nl, op deze site van Google kun zoeken naar boeken en stukken eruit lezen. Zo kun je aan veel gratis informatie komen.

Zoals je weet, het is mogelijk om gevoelens en spanningen te voelen en over te nemen van andere personen. Personen die hoogsensitief zijn staan hier soms onbewust voor open en doen dit zonder dat ze het in de gaten hebben. Ook personen die niet hoogsensitief zijn kunnen dit, maar bij hun zal het minder snel op een onbewuste manier gebeuren.

Als je gevoelens en/of spanningen van een ander oppikt kun jij je dus bijvoorbeeld gespannen voelen, terwijl deze spanningen niet van jezelf zijn maar van een ander. Gelukkig zijn er genoeg manieren om dit te gaan herkennen, ermee leren om gaan en het te voorkomen.


Tip: Begin of eindig je dag met een aarde oefening en stuur alle spanningen naar de aarde. Of doe dit wanneer jij je gespannen voelt

Verwerken van prikkels en spanningen

Overprikkeling of een vol hoofd kan voort komen uit een te grote hoeveelheid prikkels die binnenkomen en die niet verwerkt kunnen worden. Wat je dan vaak hoort is dat het hoofd vol is. Een vol hoofd kan op meerdere manieren geuit worden, maar wat je vaak ziet is dat ze zich afsluiten van de buitenwereld of dat ze juist erg druk worden.

Overprikkeling of een vol hoofd is iets wat bij hoogsensitieve personen vaak voort komt. Maar hier is iets aan te doen! Hier een aantal tips:


 1. Doe dagelijks een aarde oefening en voer spanningen af naar de aarde
 2. Ga wandelen in de natuur
 3. Laat je zelf masseren of afstrijken
 4. Schrijf alles wat in je hoofd of lijf zit van je af
 5. Sporten is de ideale manier om de drukte uit je lijf te krijgen
 6. Ga muziek luisteren waar je rustig van voelt of zet muziek op waar je lekker op kan dansen!

Mochten deze tips niet goed genoeg werken, of weet je niet goed welke oefeningen je kan doen om je spanningen en/of prikkels te verwerken? Overweeg eens om een healing te ontvangen. Even simpel uitgelegd; bij een healing worden door verschillende handopleggingen energie weggehaald of toegevoegd. Er kunnen dan bijvoorbeeld spanningen worden weggehaald door de handen van de healer. Het is een fijne manier om je weer ontspannen te voelen en om je hoofd leeg te maken.

Mochten deze tips niet goed genoeg werken, of weet je niet goed welke oefeningen je kan doen om je spanningen en/of prikkels te verwerken? Overweeg eens om een healing te ontvangen. Even simpel uitgelegd; bij een healing worden door verschillende handopleggingen energie weggehaald of toegevoegd. Er kunnen dan bijvoorbeeld spanningen worden weggehaald door de handen van de healer. Het is een fijne manier om je weer ontspannen te voelen en om je hoofd leeg te maken.

Wil je juist meer inzichten krijgen over jou patronen en gedrag? Dan kan een reading uitkomst bieden. Bij een reading word je energie gelezen. Door nieuwe inzichten te krijgen kun je patronen doorbreken en minder spanningen ervaren.
Voor kinderen kan een energetisch kindercoach uitkomst bieden. Zoals de naam als zegt, de kindercoach coacht ,en/of jongeren. De kindercoach kan het hoogsensitieve kind handvatten geven hoe om te gaan als je hoogsensitief bent. Hij kan oefeningen geven en kan energetische behandelingen (healing) geven. De energetische behandelingen zijn gericht op verschillende problematieken, bijvoorbeeld om meer rust te krijgen in je lijf of om spanningen weg te halen.

Wil je echt een omslag in je leven maken en met je hoogsensitiviteit inzetten als KRACHT? Wil jij zelf leren healen of inzichten krijgen in je patronen en daarmee aan de slag gaan? Wil je kennis over jou chakra’s? We hebben een aanbod van cursussen en online trainingen. Neem een kijkje en zet stappen in je bewustzijn en zet jou hoogsensitiviteit in als KRACHT! 

Acceptatie van je hoogsensitiviteit

Maar het aller belangrijkste aan hoogsensitief zijn is dat je het accepteert. Je kunt alsnog zoveel tips en handvatten krijgen, maar deze mag je ook accepteren en er iets mee doen. Zonder deze acceptatie blijf je zitten in de negatieve kant van hoogsensitief zijn, raak en/of blijf je overprikkelt. Tegelijkertijd als je jouw hoogsensitiviteit hebt geaccepteerd, ga het niet als excuus gebruiken of ga geen dingen vermijden in je leven. Ook als je hoogsensitief bent, kun je alles en ben je niet beter of slechter als de ander. Jij bent gewoon wie je bent, alleen is het voor jou extra belangrijk om op je eigen grenzen te letten en goed voor jezelf te zorgen.

Hoogsensitief is een eigenschap

Als je hoogsensitief bent dan geeft het je veel mogelijkheden, maar kunnen je ook beperkingen geven. Je hebt oog voor details en kleine foutjes vallen je op, maar sommige dingen kosten je meer energie waardoor je sneller moe of overprikkelt bent.

Je kunt genieten van de kleine dingen en voelt aan wat de ander nodig heeft, maar de valkuil is dat jij je mee kunt laten slepen door de emoties en heftige verhalen van de ander.

Hoogsensitief is dus een eigenschap en geen stoornis. Stoornissen staan opgenomen in de DSM 5. De DSM 5 is een internationaal classificatie systeem waarin alle psychische stoornissen in staan met de daar bijhorende symptomen. Het komt voor dat hoogsensitieve mensen een diagnose krijgen zoals autisme of depressies, terwijl dit niet het geval is.

Hoogsensitiviteit en autisme hebben inderdaad ook overeenkomsten. Overprikkeling is bijvoorbeeld een overeenkomst wat je ziet bij autisme en hoogsensitieve personen. Wat je dan vaak bij beide ziet door overprikkeling is dat ze zich terugtrekken of juist erg druk worden.

Daarnaast zie je bij beide gevallen dat ze gevoelig zijn voor prikkels. Het grote verschil tussen autisme en hoogsensitieve personen zit hem in de sociale omgang. Personen met de diagnose hebben hier vaak wat meer problemen mee of vinden dit lastiger.

Man VS vrouw

Hoogsensitiviteit komt bij 20% van de bevolking voor, dus bij vrouwen en bij mannen. Men denkt dat vrouwen voornamelijk hoogsensitief zijn, omdat over het algemeen ‘gevoeliger’ zijn dan mannen. Maar dat is dus helemaal niet waar, mannen kunnen net zo gevoelig zijn als vrouwen. Alleen in de huidige maatschappij lijkt het soms alsof mannen niet gevoelig mogen zijn.

Kijk maar naar de kindertijd, wanneer een jongen huilt wordt er al snel gezegd ‘kom op, hou nou maar op met huilen’ of ‘stel je eigen is niet zo aan’. Maar zodra een meisje huilt wordt het soms sneller geaccepteerd en getroost.

Door kinderen of volwassenen op deze manier af te stempelen mag het gevoel of de emotie er niet zijn, waardoor het kind of volwassene zijn gevoelens of emoties minder gaat uiten met als gevolg dat ze emoties kunnen gaan opkroppen. Het gevolg daarvan is dat ze bijvoorbeeld een vol hoofd krijgen of het komt er uit door middel van een woede aanval, die opgekropte gevoelens en emoties moeten er een keer uit.

Dus als het aan mij ligt stempel iemand nooit op deze manier af, maar moedig het juist aan om gevoelens en emoties uit te spreken!


Uit onderzoek is gebleken dat personen die hoogsensitief zijn die een slechte jeugd hebben gehad een groter risico lopen op het krijgen van depressies, burn-out, stress, angsten of (extreme) verlegenheid dan personen die niet hoogsensitief zijn.

Hoe mooi zou het zijn als dit wel samen zou gaan bij de mannen, dat ze hun gevoelige kant mogen laten zien zonder dat er het oordeel ‘watje’ klaar ligt. En dat ze wel over hun gevoelens en emoties mogen praten. Als we dit onze kinderen kunnen leren, dan kunnen straks zowel vrouwen als mannen dit. Hoe mooi is dat? 

Je bent niet alleen

Nee jij, je partner of je kind zijn echt niet de enigste in de wereld die hoogsensitief zijn. Met de juiste handvatten en door goed naar je lichaam te luisteren kan het een kracht van je zijn. Kijk naar wat jij nodig hebt in dit leven en geef je grenzen op tijd aan.

Heb je het vermoeden dat jij, je kind of iemand in je omgeving hoogsensitief is? Klik hier voor een zelftest, gemaakt door Dr. Elaine Aron. Deze test is wel in het engels. Let op, een zelftest is niet altijd 100% betrouwbaar dus ga niet blindelings af op de uitslag van de test, maar volg je eigen gevoel.

Hoogsensitief in het kort

Als je hoogsensitief bent ben je onder andere gevoelig voor prikkels, ervaar je gevoelens en emoties intens, kun je spanningen en gevoelens van anderen aanvoelen. Daarnaast zijn hoogsensitieve personen vaak empathisch ingesteld, zorgzaam en hebben oog voor details.

Belangrijk is dat de hoogsensitiviteit wordt geaccepteerd en dat je goed voor jezelf zorgt. Denk eraan dat hoogsensitiviteit een eigenschap is en geen diagnose. Je bent echt niet gek, je ervaart dingen gewoon anders en verwerkt ze op een andere manier. En mannen kunnen net zo gevoelig en hoogsensitief zijn als vrouwen!

Bronnen:

Boeken:
Hoogsensitieve mannen: Hoe kun je je hooggevoeligheid als kracht inzetten
Hoogsensitiviteit als kracht: Werken met je intuïtie
The Highly Sensitive Person


Artikelen:
Website:
www.hsperson.com